Optimalizace NFS aneb kdy jsou potřeba SSD disky

V minulém článku jsme se dozvěděli o struktuře a fungování Cluster Hostingu. Nicméně jako každý projekt se neobešel bez počátečních problémů.

Jeden z hlavních problémů byl pomalý access time na soubory které si vyžádal PHP skript z úložiště. Bohužel NFS má jednu nevýhodu oproti lokálnímu filesystému, a to je nemožnost řádného cachování (technicky vzato cachovat síťové úložiště je uhlazená cesta do pekel hledání náhodných problémů...)

Problém je však ten, že klasické plotnové disky (HDD) mají nízké IOPS - diskové operace (50-200 IOPS), tudíž když si chce web načíst dalších 200 souborů, trvá mu to celou vteřinu. Takový performance drawback je však nepřípustný a po diagnostice problému bylo potřeba objednat SSD Disky


Samsung 860 PRO

Objednané disky jsou Samsung 860 PRO, po dlouholetých zkušenostech mohu tyto disky pouze doporučit!

Po osazení a přemigrování úložiště na nové SSD disky bylo přes síťové úložiště možné udělat až 5 000 IOPS (vyčíst 5 000 souborů za vteřinu) - toto byl už uspokojivý výsledek.

Další limitace už je bohužel na straně sítě, nýbrž 1 Gb/s síť není schopna s overheadem NFS přenést více packetů, a tak pro příště čeká upgrade na 10 Gb/s - nicméně současná rychlost je naprosto dostačující

22.01.2020


Tento web používá pouze technické cookies (PHPSESSID). Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.